Tuesday, 28 July 2009

Tanabata Festival, Kanagawa 平塚七夕まつり


Suasana Tanabata Matsuri

Tanabata Matsuri @ Star Festival disambut pada 7 Julai (hari ke 7 & bln ke 7) atau pun sebulan lewat dalam bulan 8 pada setiap tahun.
Asal perayaan ini adalah dari negara China. Diperkenalkan di Jepun pada zaman Nara. Kota Sendai sangat terkenal dgn dekorosi unik tanabata.

Ada banyak versi tentang sejarah asal Tanabata. Secara ringkasnya ia mengisahkan lagenda cinta pengembala lembu bernama Hikoboshi dan penenun mahir bernama Orihime. Orihime merupakan ank kpd raja langit. Disbbkan kerajinan keduanya, raja langit bercadang utk menjodohkan mereka.

Suami isteri ini hidup aman bahagia sehingga melupakan tugas masing2. Raja langit sangat murka & keduanya dipaksa berpisah. Mereka dipisahkan oleh sebatang sungai (Milky Way) & hanya diizinkan bertemu setahun sekali pada mlm hari ke 7 bulan ke 7.

Jika hujan turun pd mlm tersebut, Orihime tidak dapat menyeberangi sungai berjumpa suami. Sekawan burung terbang menghampiri pasangan yg bersedih itu lalu berbaris membentuk jambatan supaya pasangan tersebut dapat bertemu.
Peristiwa inilah yg disebut sebagai Tanabata.

Festival Tanabata dimeriahkan dgn tradisi menulis permohonan di atas tanzaku @ kertas carik berwarna-warni. Permohonan yg dibuat adalah berdasarkan keinginan penulis. Kertas-kertas tanzaku yg berisi pelbagai permohonan diikatkan pada daun buluh dengan harapan supaya permohonan itu dikabulkan.

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Blog`s Annivesary

Daisypath Next Aniversary Ticker