Salam buat semua.
Kali ni saya sambung lagi tatacara menggunakan chopstik. Ada beberapa perkara lagi yang saya terlupa nak kongsi pd entri yang lepas.
Jom kita tgk apa lagi 'bad manners' tersebut.
Kali ni saya sambung lagi tatacara menggunakan chopstik. Ada beberapa perkara lagi yang saya terlupa nak kongsi pd entri yang lepas.
Jom kita tgk apa lagi 'bad manners' tersebut.
Antaranya adalah:
1. Tak boleh letak chopstik secara melintang di atas mangkuk.
2. Tak boleh pegang chopstik sambil teragak2 nak pilih hidangan.
3. Tak boleh ambil mknn yg menitik2 airnya terus masuk ke mulut.
4. Masa sedang berbual, tak boleh hayunkan chopstik ke sini sana. (Kadang kita terlupa masa sedang rancak berbual tak sedar tgn pun ikut terangkat..hehe) Pasni kena hati2 ni.
1. Tak boleh letak chopstik secara melintang di atas mangkuk.
2. Tak boleh pegang chopstik sambil teragak2 nak pilih hidangan.
3. Tak boleh ambil mknn yg menitik2 airnya terus masuk ke mulut.
4. Masa sedang berbual, tak boleh hayunkan chopstik ke sini sana. (Kadang kita terlupa masa sedang rancak berbual tak sedar tgn pun ikut terangkat..hehe) Pasni kena hati2 ni.
5. Tak boleh mengetuk2 chopstik pd mangkuk.
Selain itu ada 2 perkara yang membuatkan orang Jepun rasa engi ga warui(betul2 rasa tak
senang).
Yang ni memang kena berhati2 sgt2.
1. Cucuk chopstik dalam mangkuk yang berisi nasi.
2. Passing makanan antara chopstik ke chopstik.
senang).
Yang ni memang kena berhati2 sgt2.
1. Cucuk chopstik dalam mangkuk yang berisi nasi.
2. Passing makanan antara chopstik ke chopstik.
1 comment:
pegang chopstik pn sye xreti..ngeh3...
Post a Comment